Uanset hvad dit udgangspunkt er, er det vores ønske med bogen “Genstart dit arbejdsliv” at inspirere dig til at få det bedste arbejdsliv overhovedet. Bevares, vi ved ikke, hvad der er DIT bedste arbejdsliv, men det gør DU, når du er kommet igennem bogens proces. Du bliver klædt på til at skabe et arbejdsliv, der er ideelt for dig – skræddersyet til lige præcis dine talenter, erfaringer, værdier og kompetencer. Dit autentiske arbejdsliv starter nu!
Ekstra materiale til bogen
Vi har lavet en række forklaringsvideoer, som bl.a. gennemgår flere af vores modeller samt dit arbejde med bogens materiale.
Hent skabeloner til dit arbejde med bogen her
Presse
Go’Morgen Danmark
Den 8. september 2020 gav vi gode råd bl.a. til de mange corona-opsagte i Go’ Morgen Danmark under overskriften: ”Sådan kommer man videre efter en fyring”. Programmet kræver abonnement på TV2 Play
KøbenhavnerLIV
Genstart dit arbejdsliv-interview med Københavnerliv på Kanal Hovedstaden
Annabell Pejah Bennekow fra Københavnerliv stiller skarpt på bogen, hvordan den kom til verden samt hvem der kan bruge den til hvad. Programmet sendes på Kanal Hovedstaden i dit fjernsyn og på YouTube.
Frederiksborg Amtsavis
Sophie og Rolf taler med Marianne Due Jensen om hvordan man kommer bedst videre efter en fyring.
Om:Væltning
Camilla Christensens podcasts fokuserer på livets omvæltninger. Vi taler bl.a. om hvorfor vi har skrevet bogen som et bud på at kunne håndtere den omvæltning det er at blive fyret.
ALT for Damerne digital
I oktober udkom vi som klummeister i ALT for Damerne digital, hvor vi skriver om ikke tage en fyring personligt, men at tage sin power tilbage.
Vanløse LIV
Chili Djuurhus har været forbi til en kop kaffe i Vanløse og en samtale om, hvad det er for en bog, Rolf Bangsgaard og Sophie Dam har skrevet, og hvad man kan bruge den til.
Kanal Roskilde
I oktober udkom vi som klummeister i ALT for Damerne digital, hvor vi skriver om ikke tage en fyring personligt, men at tage sin power tilbage.
Go-Card
I oktober 2020 havde vi 33.000 Go Cards ude på 540 cafeer og biografer over hele landet med en opbyggelig besked: ”Du er FUCKING fantastisk!” På bagsiden stod med småt: Hvorfor ikke leve dit fedeste, mest autentiske og ideelle arbejdsliv? Vi syntes egentligt, at det er en besked, der er værd at dele –for de fleste af os kan ærlig talt godt bruge lidt opmuntring og sunshine.
A4 Arbejdsliv
Man siger, at få ting er så lærerigt som en krise. Her er fem gode råd til hvordan man kan vende coronakrisen til noget positivt fra Rolf og Sophie til læserne af A4.
Inspiration
Her finder du henvisninger til artikler, bøger, Apps og hjemmesider mv., som vi enten bruger som kilemateriale i bogen, eller som kan inspirere dig på din videre færd. Materialets inddeling følger bogens kapitler.
Inspiration, introduktion
Hør en af guruerne indenfor design thinking, Tim Brown, forklare hvad Design Thinking er:
Få flere værktøjer og inspiration til at navigere i en foranderlig verden hos IDEO-design: https://www.ideo.com/
Mød Dr. Bon Ku, lægen, der lærer sine studerende at tænke som designere:
https://www.architecturaldigest.com/story/dr-bon-ku-health-design-lab-profile
Læs mere om Design Thinking i Roger L. Martins bestseller The Design of Business, som bl.a. kan købes på saxo.com.
Vi anbefaler i øvrigt, at du bruger pauserne mellem bogens opgaver til at læse eller lytte til Paulo Coelhos Alkymisten. Mofibo har en engelsk version indtalt af Jeremy Irons. Ren fløde for øregangene og føde til den filosofiske hjernehalvdel.
Kapitel 1: Generelle sandheder
I dette kapitel trækker vi bl.a. på grundantagelser fra den psykologisk metode neurolingvistisk programmering (NLP), som er en tværfaglig pseudovidenskab om, hvordan vores nervesystem (neuro) har et komplekst sprog (lingvistisk), som det bearbejder (programmering) virkeligheden ggemed – altså sprogets indflydelse på vores sind og efterfølgende adfærd. Det kan du læse mere om i Ole Vadum Dahls danske bud på en Grundbog i NLP Bind I & II: Kommunikation og terapi (1993), udgivet af Paludan Bøger eller Joseph O’Conners NLP i teori og praksis (2001) udgivet af Aschehoug, som er mere amerikansk i sin skrivestil. Begge er gode.
I 2009 lagde Steven Covey managementlitteraturen ned med bestselleren 7 Gode Vaner, og den er bestemt en læsning værd.
Samme år (2009) udkom den amerikanske forfatter Gretchen Rubin med The Happiness Project, hvor hun med en forskningspræget tilgang fortæller humoristisk og rørende om et årelangt eksperiment med at blive lykkeligere. Proppet med inspiration og gode råd til at leve dit allerbedste liv.
Afhængig af ens udgangspunkt kunne en anden vej mod det ideelle arbejdsliv gå forbi Søren Dybdal og Pia Ussings Vejen ud af arbejdsrelateret stress (2018), som tager en meget pragmatisk tilgang til at få styr på det hele. Udgivet af NYE visioner.
Artikel om sammenhængen mellem skønhed og højere løn:
Mobius, Markus M. and Tanya S. Rosenblat. 2006. Why beauty matters. American Economic Review 96, no. 1: 222-235. http://nrs.harvard.edu/urn-3:HUL.InstRepos:3043406
Hvis du har ambitioner om at gå fra svært overvægtig til at løbe en ironman, eller bare at få styr på din vægt og dit forhold til mad, så begynd med bogen Bright Line Eating af Susan Pierce Thompson, udgivet af Hay House. (En dansk oversættelse med titlen Glad, sund og fri er efter sigende på vej!) Pierce Thompson har en radikalt anderledes og altid videnskabeligt funderet tilgang til vægttab, og hendes program har en dokumenteret succesrate for at få folk ned på deres målvægt og blive der over tid, som slår alt andet, der findes. Hun udsender helt fænomenale vlogs ugentligt, som også varmt kan anbefales. Se mere på www.brightlineeating.com.
Kapitel 2: Nulpunktsanalyse: livshjulet
Hvem der er den oprindelige ophavsperson til Livshjulet, ved vi ikke, men det er en almindeligt brugt model indenfor coaching, som vi blev introduceret til af Sofia Manning, som i 2004 udgav Coaching på Aschehoug.
Kapitel 3: Dine værdier
Ud over Rhonda Byrnes bog The Secret (2006) udkom der året efter en dokumentar(-agtig) film med samme titel om fænomenet. Den ligger på Netflix.
En interessant videnskabelig artikel, som beskriver hvordan mental træning gav fysiske resultater:
Ranganathan VK1, Siemionow V, Liu JZ, Sahgal V, Yue GH. 2004;42(7):944-56. From mental power to muscle power–gaining strength by using the mind offentliggjort I tidsskriftet Neuropsychologia.
PMID: 14998709, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14998709
Få indspark og inspiration til at identificere dine værdier – og en masse andre gode værktøjer:
https://www.mindtools.com/
Der findes mange brugbare ordskyer, som kan noget forskelligt, så prøv dig frem. Du kan f.eks. bruge den på www.worditout.com eller www.wordclouds.com.
Du kan få en optælling af, hvor ofte du bruger givne ord eller sætninger. Det kan hjælpe dig med at identificere, hvad der er vigtigt for dig i værdiøvelserne, men også bruges, når du skriver ansøgninger mv. www.writewords.org.uk
På www.pixabay.com kan du finde gode, gratis stock billeder til f.eks. dit vision board.
Kapitel 4: Kompetencer
Læs om en headhunters bud på hvordan du finder din næste karriere og få gode råd og metoder med oven i hatten: Bruyant-Langer, Stephen. Din næste karriere. Udgivet af Lindhart & Ringhof i 2012.
I forhold til motivation, anbefaler vi varmt Amy Johnsons lille bog The Little Book of Big Change – The No-Willpower Approach to Breaking Any Habit (2016) fra New Harbinger Publications, Inc. samt hendes ugentlige podcast, hvor hun i krydsfeltet mellem neuropsykologi og spiritualitet taler om forandring, målsætning, afhængighed, angst mv. Hun er dygtig. Se mere på www.dramyjohnson.com.
Kapitel 5: Omverdensanalyse
Få indsigt i de mest fremherskende tendenser med Fjord Trends:
https://trends.fjordnet.com
Advices Bæredygtighedsbarometer kan inspirere dig med indsigt i, hvad der rør sig på bæredygtighedsfronten:
https://adviceas.dk/nyheder/advice-baeredygtigheds-barometer-2020/
Læs analyser og rapporter med globalt udsyn fra et af verdens førende analysehuse Gartner Inc.:
https://www.gartner.com/en
Relevante artikler om alt fra klima til arbejdsmarked fås på Altinget:
https://www.altinget.dk
Læs de seneste analyser fra Dansk Industri:
https://www.danskindustri.dk/politik-og-analyser/
Få overblik over alle jobportaler og headhuntere i Danmark til din efterspørgselsanalyse på:
https://jobfisk.dk
Podcasts, der giver nyt perspektiv på globale forhold, forretningsliv, kultur, design m.m.:
https://monocle.com/ – se især under menupunktet ”More”.
Copenhagen Economics – med hovedsæde i København – er et af verdens førende konsulenthuse indenfor økonomi. De udgiver løbende publikationer om temaer som konkurrence, teknologi, transport, sundhed mv., som du evt. kan inddrage i din omverdensanalyse.
https://www.copenhageneconomics.com/publications/
Hvis du har brug for at finde eksempler på faktorer, der kan indgå i en PEST analyse kan vi anbefale dig at besøge www.analysemodel.dk – søg på PEST.
Kapitel 6: Crazy-kreativ workshop
Syv TED Talks om hvordan du kan stimulere din kreativitet:
https://www.ted.com/playlists/617/simple_ways_to_spark_your_creativity
Løs evt. øvelserne i dette og senere kapitler med et digitalt whiteboard og digitale post-it’s:
https://www.miro.com
Læs brødrene David & Tom Kellys geniale bog fra 2013 Creative Confidence om, hvordan du slipper din kreativitet løs. David Kelly er medstifter af det verdensberømte design bureau IDEO, hvor hans bror Tom er partner. Find bogen på saxo.com.
Tatiana Chemi, der forsker i kunstneriske læreprocesser og kreativitet ved Aalborg Universitet har undersøgt kreativitet som fænomen – læs med her:
https://videnskab.dk/kultur-samfund/sadan-bliver-du-kreativ
Kapitel 7: Opsamling på din personlige ikigai-model
Den russisk fødte forfatter Ayn Rand har skrevet mesterværket, De der bevæger verden (på engelsk Atlas shrugged), 1997. Det er en bog, der handler om dem, der tør bringe verden videre. Læs den, mens du genstarter dit arbejdsliv og få mod til at gå dine helt egne veje. Find den som bog eller lydbog på f.eks. saxo.com.
Læs alt om Ikigai filosofien her:
Miralles, Francesc & Garcia, Héctor. (2017) IKIGAI. People’s Press.
Får inspiration til nye måder at lede, lære og forandre på med Otto Scharmers inspirerende bog, Teori U (2017) fra Hans Reitzels Forlag. Find den på saxo.com.
Kapitel 8: Beslutning
Find flere beslutningsmodeller her:
https://www.mindtools.com
Se mere om WOOP her:
www.woop.com
Kapitel 9: Design dit værditilbud
En virkelig fed bog om at skabe det rigtige value proposition design er Alexander Osterwalder & Yves Pigneur m.fl. Value Proposition Design (2014). Udgivet af John Wiley & Sons Inc.
Få value proposition design forklaret kort:
www.youtube.com/watch?v=ReM1uqmVfP0
Lær meget mere om value proposition design på www.strategyzer.com
Design Thinking and Value Creation, fed artikel af Robert Hacker i Medium.com. (2018): https://medium.com/@rhhfla/design-thinking-and-value-creation-c8ee2889d350
Kapitel 10: Design din personlige forretningsmodel
Lær meget mere om business model generation på www.strategyzer.com
Læs bogen om business model canvas: Osterwalder, Alexander & Pigneur, Yves. (2010) Business Model Generation. John Wiley & Sons Inc.
Få business model canvas forklaret i en kort video på YouTube: www.youtube.com/watch?v=QoAOzMTLP5s
Kapitel 11: Udvikling af dit kommunikationsmateriale
Bruyant-Langer, Stephen. (2012). Din næste karriere. Lindhart & Ringhof
Hedegaard, John. (2013) Effektiv jobsøgning. Artmind
Kirk, Annemarie. (2013) LinkedIn – Job & karriereudvikling på nettet. Libris Media A/S
Olesen, Jens Mogens. (2012) TÆNKEPAUSER, Netværk. Århus Universitetsforlag
Photofeeler.com: Her kan du lægge et profilbillede op og få det vurderet gratis – så får du ærlig og anonym feedback på f.eks. hvor kompetent og likable, du ser ud.
Jobfisk: Oversigt over jobdatabaser og headhuntere, CV-skabeloner og meget mere
Raform.dk: Outplacement og lederudvikling
Engagecph.dk: Få hjælp med dit skriftlige materiale eller karrierecoaching. I blogafsnittet kan du finde de originale tekster fra dette kapitels afsnit om hhv. blog og nyhedsbreve, samt meget andet klogt om autentisk kommunikation og markedsføring, tekstoptimering mv.
Kapitel 12: Test/repeat
The Design of Business, Why Design Thinking is the Next Competitive Advantage. Martin, Roger. L. The Design of Business. (2009). Harvard Business School Press.
En fin måde at tracke, hvordan du egentligt går og har det, er en såkaldt 5-års dagbog. Hver dato har en side i dagbogen, og hver side er inddelt i fem felter, hvor man kan notere f.eks. taknemmeligheder, dages forløb osv. Det er således muligt at se tilbage på samme dag sidste år, forrige år osv. Det tegner mønstre op på en anderledes måde. Fås hos din boghandel.